perjantai 17. maaliskuuta 2017

Nuorille

Puhutaanpa hetki meistä nuorista. Tai oikeestaa nuorten äänestämisestä. Ootteko valamiita?

Kuntavaaleissa on kyse monesta nuorelle tärkeestä asiasta. Puhutaan koulutuksesta, liikunnasta ja siihen käytettävistä resursseista, kulttuurista, kaupungin tapahtumista ja veroprosentista. Miksi siis nuorten kynnys äänestää on niin kamalan suuri?

Ajatellaan, että nuori äänestää nuorta. Ehokkaista valtakunnallisesti nuoria (18-29v) on alle kymmenesosa. Siitä kymmenesosasta nuori valittee puolueen / ehokkaan. Mielessä ajatus, että pitäs varmaan selvittää, mitä asioita se puolue pitää tärkeänä, ehokkaasta puhumattakaan. Ja mitä se nyt sitte käytännössä tarkottaa, onko ehokkaan mielestä esim. sote- tai maakuntauudistus hyvä vai huono juttu. Pitäskö kaupunkia rakentaa ylöspäin vai ei.

En ihmettele yhtään, että nuorten äänestysprosentti on niin alhainen. Enkä nyt sano, että se on jees, mutta ymmärrän hyvin miksi.

Vaikka nuori ois ollu yhteiskuntaopintunneilla hereillä, ei se tarkota sitä, että politiikkaa seurattais niin aktiivisesti, että ois tiedossa oma kanta asioihin. Yritäppä siinä sitten äänestää, kun et oikein tiiä, mitä sun kunnassa pitäs parantaa. Tiiät, että asiat vois olla paremmin, vaan kukaan ei oikein kerro, että miten. Teet vaalikoneen ja kysymykset on jo ehokkaille (ainaki mulle) haastavia, etkä oo ihan varma mitä sun kuuluis vastata. Miten voisitkaa olla varma, ku et aivan ymmärrä kysymystäkään? Saat tuloksen, etkä oo yhtään varma onko se vaalikoneen ehottama ehokas ollenkaa sopiva sulle. Ja tää poliittisen järjestelmän kieli ei ainakaan helpota tätä hommaa.

Oon nyt jututtanu ehollelähtemisen jälkeen monia tuttavia ja ystäviä tästä asiasta. Miksi ei äänestäis? Yleisin vastaus on, että ei niihin asioihin voi sillai vaikuttaa.

Mitennii ei voi vaikuttaa? Tai kysytäänpä näin: Jos et ite lähe eholle, miten muutenkaan voit vaikuttaa, ku äänestämällä?

Totta on, että nuoria on tosi vähän kaupunginvaltuustoissa päättämässä nuorille tärkeistä asioista. Oisko syy siihen siinä, että vaan kolmannes nuorista äänestää? Jos nuoret olis aktiivisempia, olisko meitä nuoria enemmän päättämässä asioista? Asioista, mitkä koskee ennenkaikkee meitä nuoria. Jos valtuustoissa olis enemmän nuoria, olisko nuorilla luottavaisempi olo siihen, että myös sillä yhdellä omalla äänellä on merkitystä?

Nyt puhutaan kuntavaaleista. Seuraavasta neljästä vuodesta. Siitä kaikesta, mihin suuntaan meidän kotikaupunki kehittyy seuraavan neljän vuoden aikana.

Mieti hetki missä näät ittes neljän vuoden päästä. Tekemässä työtä, opiskelemassa, perustamassa perhettä? Ehkä tässä kaupungissa, jos hyvin käy? Mää oon itte 28-vuotias sillon. Toivottavasti edelleen vakituisessa, mukavassa työssä ja ehkä ajattelemassa jotain perheentynkää. Tai ainaki koiraa. Onnellisena siitä, että asun just tässä kaupungissa. Onnellisena siitä, että lopulta kolmenkymmenen muuton jälkeen oon asettunu kotiin, jossa on hyvä asua. Ja onnellisena varsinki siitä, että oon es yrittäny vaikuttaa asioihin, jotka on mulle tärkeitä.

Mulle mun koti ja nää seudut on niin rakkaita, että en vois es ajatella skippaavani näitä vaaleja. Vaaleja, joiden jälkeen päätetään monesta, meille nuorille tärkeestä asiasta. Ja kuka niistä asioista tietäs paremmin, ku me nuoret?

Toivon, että te jotka tätä luette, meette äänestään. Äänestäkää ihmistä, joka tuntuu oikeelta. Ihmistä, jonka ajatusmaailma jotenki kolahtaa. Jokasesta puolueesta löytyy hyviä nuoria ehokkaita, jokaselle varmasti löytyy sopiva. Elekää miettikö, menneekö ääni harakoille, vaikuttaako se mihinkään, voiko siihen luottaa. Ainaki yrititte. Ja minä tiiän, että me nuoret halutaan tehä tästä kaupungista parempi ennenkaikkee meille nuorille.

Meillä on edelleen Euroopan nuorin väestö ja taivaita hipova nuorisotyöttömyys. Meissä on edelleen se tulevaisuus. Ja just siksi on tärkeetä just nyt näissä vaaleissa, että me kaikki äänestetään. Eikö nii?

Auri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti